SME Funds - Desene si Modele

Ideas Powered for Business 𝙎𝙈𝙀 𝙁𝙪𝙣𝙙

Protejarea și valorificarea activelor de proprietate industrială sunt vitale pentru dezvoltarea și evoluția unei intreprinderi.

Deținerea unui brevet de invenție, marcă, desen sau model, oferă titularului dreptul de a acționa împotriva competiției neloiale, evitând astfel copierea produselor și serviciilor sale. Totodată acesta îi oferă și o poziție mai puternică pe piață având un avantaj asupra companiilor concurente.

Mai mult, intreprinderile pot obține venituri suplimentare prin cesionarea sau licențierea drepturilor de proprietate industrială.

Intreprinderile mici și mijlocii pot primi sprijin financiar din partea Comisiei Europeane și EUIPO (Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală), prin programul, “ Ideas Powered for Business 𝙎𝙈𝙀 𝙁𝙪𝙣𝙙 ” prin care o parte din costurile aferente înregistrării drepturilor de proprietate industrială, este rambursată intreprinderilor, astfel :

  • 75% din contravaloarea taxelor aferente 𝙢𝙖̆𝙧𝙘𝙞𝙡𝙤𝙧 𝙨̗𝙞 𝙙𝙚𝙨𝙚𝙣𝙚𝙡𝙤𝙧 𝙨𝙖𝙪 𝙢𝙤𝙙𝙚𝙡𝙚𝙡𝙤𝙧 industriale la nivelul UE și la nivel național.
  • 50% din contravaloarea taxelor aferente 𝙢𝙖̆𝙧𝙘𝙞𝙡𝙤𝙧 𝙨̗𝙞 𝙙𝙚𝙨𝙚𝙣𝙚𝙡𝙤𝙧 𝙨𝙖𝙪 𝙢𝙤𝙙𝙚𝙡𝙚𝙡𝙤𝙧 industriale din afara UE.
  • 50% din contravaloarea taxelor aferente 𝙗𝙧𝙚𝙫𝙚𝙩𝙚𝙡𝙤𝙧 la nivel național.

Mai multe informații referitoare la obținerea voucherelor PI găsiți aici : 

https://euipo.europa.eu/ohimportal/online-services/sme-fund?cmvsource=ipo-ro-web

Ce nu poate fi înregistrat ca Desen sau ca Model

Desenul sau modelul industrial care este determinat exclusiv de o funcţie tehnică nu poate fi înregistrat (Art.11). Sunt excluse de la protecţie desenele sau modelele industriale ale căror destinaţie şi aspect contravin ordinii publice sau bunelor moravuri (Art.12).
Cererea va fi respinsă dacă încorporează, fără acordul titularului, o operă protejată prin Legea nr.8/96 privind drepturile de autor şi drepturile conexe, sau orice alt drept de proprietate industrială protejat. Cererea va fi respinsă, de asemenea, dacă constituie o utilizare improprie a oricăruia dintre obiectele menţionate în lista cuprinsă în art.6 ter. din Convenţia de la Paris, sau o utilizare abuzivă a emblemelor şi stemelor, altele decât cele menţionate în art.6 ter. din convenţie, la care România a aderat în 1968.

Ce poate fi înregistrat ca Desen sau Model

În conformitate cu Art.9 din Legea nr.129/92 privind protecţia desenelor şi modelelor industriale “obiectul cererii poate fi înregistrat în măsura în care constituie un desen sau un model industrial, în sensul Art.2, este nou şi are un caracter individual”.
Desenul industrial [Art.2 d)] este aspectul exterior al unui produs sau a unei părţi a acestuia, redat în două dimensiuni şi definit de linii, contururi, formă, textură, ornamentaţii şi culori. Prin desen industrial se înţeleg, de exemplu, reprezentări grafice şi motive concepute pentru a fi realizate pe hârtie, masă plastică, ţesături, porţelan, ceramică sau lemn,

Modelul industrial [Art.2 h)] este este aspectul exterior al unui produs sau a unei părţi a acestuia, redat în trei dimensiuni şi definit în acelaşi mod ca şi desenul industrial. Prin model industrial se înţelege orice formă tridimensională cum sunt: piese de mobilier, încălţăminte, vaze, carcase de aparatură electrică şi altele.

Vouchere de proprietate intelectuală în valoare de 20 milioane Euro pentru IMM-uri - Cererile se depun începând cu 1 Iulie 2021

Fondul pentru IMM-uri, “Ideas Powered for Business SME Fund”, susținut de Comisia Europeană si EUIPO (Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală) – Partener OSIM (Oficiul de Stat pentru Inventii și Mărci), vizează întreprinderile care doresc să-și dezvolte strategiile de proprietate intelectuală (PI) și să-și protejeze drepturile PI la nivel national și european.
In perioada 1-31 Iulie 2021 se desfășoară etapa a IV a de depunere a cererilor privind serviciile de proprietate intelectuală subvenționate prin programul SME Fund.