Mărci și indicații geografice

„Poate constitui marcă orice semn, cum ar fi cuvintele, inclusiv numele de persoane sau desenele, literele, cifrele, culorile, elementele figurative, forma produsului sau a ambalajului produsului sau sunetele, cu condiţia ca aceste semne să fie capabile să distingă produsele sau serviciile unei întreprinderi de cele ale altor întreprinderi şi să fie reprezentate în Registrul mărcilor într-un mod care să permită autorităţilor competente şi publicului să stabilească cu claritate şi precizie obiectul protecţiei conferite titularului lor.”Ideas Powered for Business – SME Fund 2022

 
Vești bune pentru IMM-urile ce au nevoie de sprijin financiar pentru protejarea drepturilor de proprietate intelectuală, la nivel național și European.

Fondul pentru IMM-uri, “Ideas Powered for Business SME Fund”, susținut de Comisia Europeană si EUIPO (Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală) – Partener OSIM (Oficiul de Stat pentru Inventii și Mărci), continuă și anul acesta.

IMM-urile pot beneficia de :

    – Rambursare în proporție de 75 % pentru taxele aferente mărcilor și desenelor sau modelelor industriale la nivelul UE și la nivel național.
    – Rambursare în proporție de 50 % pentru taxele aferente mărcilor și desenelor sau modelelor industriale din afara UE.
    – Rambursare în proporție de 50 % pentru taxele aferente brevetelor la nivel național.

Mai multe informații referitoare la obținerea voucherelor PI găsiți urmând link-ul „SME Fund 2022”
 


În atenția utilizatorilor

 
Având în vedere contextul actual generat de evoluția situației epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, prin rata mare de incidență în București, la nivelul OSIM acest lucru se reflectă printr-o creștere rapidă a numărului de salariați infectați, dintre care, un procent de aproximativ 80% în cadrul Serviciului Mărci.

Ne cerem scuze pentru orice inconvenient creat prin depășirea unor termene de realizare a procedurilor legate de mărci.

Vă comunicăm că, pe măsură ce salariații se vor întoarce la serviciu, lucrurile vor intra în normal și se vor depune toate eforturile în vederea respectării termenelor legale.

Vă mulțumim pentru înțelegere.


Vouchere de proprietate intelectuală pentru IMM-uri
 
Fondul pentru IMM-uri, “Ideas Powered for Business SME Fund”, susținut de Comisia Europeană si EUIPO (Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală) – Partener OSIM (Oficiul de Stat pentru Inventii și Mărci), vizează întreprinderile care doresc să-și dezvolte strategiile de proprietate intelectuală (PI) și să-și protejeze drepturile PI la nivel național și european.
In perioada 1-31 Octombrie 2021 se desfășoară etapa a VI a de depunere a cererilor privind serviciile de proprietate intelectuală subvenționate prin programul SME Fund.
Pentru mai multe informații referitoare la obținerea voucherelor, accesați SME fund 1 Octombrie 2021

Vouchere de proprietate intelectuală în valoare de 20 milioane Euro pentru IMM-uri
 
Fondul pentru IMM-uri, “Ideas Powered for Business SME Fund”, susținut de Comisia Europeană și EUIPO (Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală) – Partener OSIM (Oficiul de Stat pentru Inventii și Mărci), vizează întreprinderile care doresc să-și dezvolte strategiile de proprietate intelectuală (PI) și să-și protejeze drepturile PI la nivel național și european.
In perioada 1 – 30 Septembrie 2021 se desfășoară etapa a V a de depunere a cererilor privind serviciile de proprietate intelectuală subvenționate prin programul SME Fund.
Pentru mai multe informații referitoare la obținerea voucherelor, accesați SME fund 1 Septembrie 2021


Vouchere de proprietate intelectuală în valoare de 20 milioane Euro pentru IMM-uri.

Cererile privind serviciile subvenționate prin SME Fund se pot depune până la data de 31 Iulie 2021


Fondul pentru IMM-uri, “Ideas Powered for Business SME Fund”, susținut de Comisia Europeană si EUIPO (Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală) – Partener OSIM (Oficiul de Stat pentru Inventii și Mărci), vizează întreprinderile care doresc să-și dezvolte strategiile de proprietate intelectuală (PI) și să-și protejeze drepturile PI la nivel national și european.
In perioada 1-31 Iulie 2021 se desfășoară etapa a IV a de depunere a cererilor privind serviciile de proprietate intelectuală subvenționate prin programul SME Fund.
“Ideas Powered for Business SME Fund” poate contribui la impulsionarea afacerilor IMM-urilor, acordând reduceri de 50 % din taxele bază pentru cererile de înregistrare de mărci si desene sau modele.

Orice IMM poate beneficia de un voucher în valoare de până la cel mult 1500 Euro.

Condițiile de participare si alte informații referitoare la obținerea voucherelor pot fi consultate pe platforma „Ideas Powered for Business”

 
 
 
 
 
 Clasificarea Internațională a Produselor și Serviciilor Ediția a 11-a/2021 – tradusă în limba română

Clasificarea Internaţională a Produselor şi Serviciilor – clasificarea Nisa – EDIŢIA a 11-a/2021


 • TMclass – vă ajută să căutaţi şi să clasificaţi produsele şi serviciile (termenii) necesari pentru a solicita protecţia mărcii

Utilizați TMclass pentru căutarea şi clasificarea produselor şi serviciilor necesare pentru a solicita protecţia mărcii dvs.

Acest tutorial vă oferă informaţii detaliate cu privire la funcționalitățile acestui instrument unic de clasificare.
Materialul a fost creat în cadrul Proiectelor de Cooperare Europeană co-finanţate de către Oficiul Uniunii Europene de Proprietate Intelectuală (European Intellectual Property Office – EUIPO).Mărci depuse pe cale internaţională prin Sistem Madrid, cu stat desemnat România (OMPI/WIPO):

 • Madrid Monitor + Explicaţii

  EXPLICAŢII PRIVIND UTILIZAREA BAZEI DE DATE OMPI (WIPO Madrid Monitor)

  Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (OMPI/WIPO) administrează un sistem internaţional de înregistrare a mărcilor. Acest sistem este guvernat de două tratate: Aranjamentul de la Madrid referitor la înregistrarea internaţinală a mărcilor şi Protocolul privind Aranjamentul de la Madrid.
  Toate informaţiile care se regăsesc în baza de date WIPO Madrid Monitor reflectă exact datele înscrise în Registrul Internaţional al mărcilor, registru care este administrat de OMPI.
  Pentru verificarea cererilor/mărcilor internaţionale care au solicitat/au protecţie în România este necesar ca în dreptul rubricii „Designated Contracting Parties” să se scrie abrevierea „RO”.

   

 • Gazeta OMPI + Explicaţii

  EXPLICAŢII PRIVIND UTILIZAREA GAZETEI OMPI A MĂRCILOR INTERNAŢIONALE

  „Gazeta OMPI a mărcilor internaţionale” conţine toate datele privind noile înregistrări internaţionale, reînnoirile, desemnări ulterioare şi alte date privind înregistrările internaţionale, ea fiind publicată săptămânal, în fiecare joi.

  Se pot accesa şi vedea cererile de mărci internaţionale, inclusiv desemnările ulterioare, cu stat desemnat România, utilizându-se următorii paşi:

  – la rubrica :

  State/IGO
  Origin Designated Interested

  Origin Designated Interested

  se bifează căsuţa „Designated”, după care se va selecta „ROMÂNIA”;

  – la rubrica :

  Summary

  Summary

  se va selecta atât „Registrations”, cât şi „Subsequent Designations”, după care se va accesa „Submit”.


 • Protecţia mărcilor în străinătate

  Mărcile înregistrate la OSIM sunt protejate pe teritoriul României. Protecţia într-un alt stat presupune îndeplinirea formalităţilor prescrise de legislaţia statului respectiv, şi a convenţiilor şi tratatelor la care acesta este parte.
  Există trei modalităţi pentru a obţine protecţia în alte ţării, în funcţie de numărul acestor ţări şi de aparteneţa lor la diverse tratate internaţionale;
  – calea naţională, depunând cereri de înregistrare la Oficiile regionale de mărci din ţările respective;
  – calea regională, depunând cereri de înregistrare la Oficiul regional competent (EUIPO – Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală, Oficiul de Mărci Benelux, Organizaţia Africană de Intelecturlă etc.);
  – calea internaţională, prin Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (OMPI), care administrează, în acest domeniu, următoarele tratate: Convenţia de la Paris, Aranjamentul de la Madrid şi Protocolul referitor la Aranjamentul de la Madrid.