Noutăţi în domeniul P.I. – Desene şi modele


08.06.2021

Comisia Europeană a lansat o nouă consultare publică privind actualizarea normele UE referitoare la protecția desenelor și modelelor industriale .

Inițiativa urmărește:

 • să modernizeze, să clarifice și să consolideze protecția desenelor și modelelor;
 • să facă astfel încât protecția desenelor și modelelor industriale să devină mai accesibilă peste tot în UE;
 • să garanteze faptul că normele UE și cele naționale ce reglementează protecția desenelor și modelelor industriale sunt mai compatibile;
 • să alinieze în continuare normele UE privind protecția desenelor și modelelor industriale pentru piesele de schimb în vederea reparațiilor.

  Link-uri relevante:

  pentru propunerea de regulament ;

  pentru propunerea de directivă .

  Toţi actorii interesaţi din România sunt incurajaţi să îşi exprime opinia cu privire la această iniţiativă, termenul limită fiind 22 iulie 2021.
 • 01.04.2020

  PC 10 – „Criteriile de evaluare a divulgării desenelor sau modelelor industriale pe internet”

  Comunicarea comună

  Practica comună
  17.04.2019
  Termenul de răspuns la Chestionarul privind evaluarea protecţiei designului la nivelul UE a fost extins până la data de 30 aprilie a.c.

  Comisia Europeană a extins termenul de răspuns la Chestionarul privind evaluarea protecţiei designului în UE. Chestionarul este postat pe web-siteul Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală la adresa: https://euipo.europa.eu/ohimportal/en/news/-/action/view/5035853 şi este destinat tuturor utilizatorilor, cu ar fi: organismelor și asociațiilor la nivelul întregii Uniuni care reprezintă diferitele sectoare economice, inclusiv industriile de design și industriile creative, întreprinderile mici și mijlocii, designerii individuali, proprietarii drepturilor de desene şi modele, precum și practicienii din domeniul dreptului și reprezentanții profesioniști în domeniul dreptului designului, mediul academic, organizațiile publice, organizațiile de consumatori.  28.03.2017

  La data de 13 martie 2018, Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord a depus la Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (OMPI), instrumentul de ratificare a Actului de la Geneva al Aranjamentului de la Haga privind înregistrarea internațională a desenelor și modelelor industriale, adoptat la Geneva la 2 iulie 1999. Actul de la Geneva va intra în vigoare cu privire la Marea Britanie la data de 13 iunie 2018.
  Începând cu data de 13 iunie 2018, utilizatorii Sistemului Haga, pot depune cereri de desene şi modele industriale, la Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale, prin intermediul cărora pot desemna Marea Britanie ca stat pentru acordarea protecţiei.


  20.03.2018

  În data de 27 noiembrie 2018 va avea loc la Varşovia, în Polonia, decernarea premiilor europene pentru design, eveniment ce va fi organizat de EUIPO.

  Premiile sunt destinate celor care utilizează cu succes un desen/model comunitar înregistrat.

  Oricine deține un desen/model comunitar înregistrat poate aplica pentru premiile DesignEuropa 2018 la adresa „https://euipo.europa.eu/ohimportal/en/dea-application-form”, până la data de 15 mai 2018. La aceeași adresă, puteți vizualiza regulile de participare.

  Puteti accesa regulile DesignEuropa Awards la adresa: „https://euipo.europa.eu/tunnel-web/secure/webdav/guest/document_library/contentPdfs/design_awards/2018/dea_rules_en.pdf  23.03.2017

  Seminar „Protecţia şi asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală cu privire la piesele de schimb auto”
  În data de 25 mai 2017, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) în colaborare cu Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (OMPI) organizează la Bucureşti Seminarul cu tema „Protecţia pieselor de schimb auto prin drepturi de proprietate intelectuală”.

  Detalii organizare