Un nou Studiu lansat de Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală – EUIPO

„COSTUL ECONOMIC AL ÎNCĂLCĂRII DREPTURILOR DE PROPRIETATE INTELECTUALĂ ÎN SECTORUL ANVELOPELOR ȘI ÎN CEL AL BATERIILOR”

 
Se estimează că industria legitimă pierde anual 2,2 miliarde EUR din cauza prezenței anvelopelor contrafăcute pe piața UE și 180 de milioane EUR din cauza bateriilor contrafăcute, ceea ce corespunde unui procentaj de 7,5% și, respectiv, de 1,8% din vânzările acestor sectoare.

Țara cel mai puțin afectată de contrafacerea anvelopelor și a bateriilor în termeni relativi este Finlanda (3,1% și, respectiv, 0,8%), iar țara cea mai afectată este Lituania (19,2% și, respectiv, 5%). În termeni absoluți, impactul cel mai mare se înregistrează în Spania, unde pierderile de vânzări cauzate de anvelopele și bateriile contrafăcute sunt estimate la 477 de milioane EUR, urmată de Franța cu 438 de milioane EUR, Germania (292 de milioane EUR), Italia (274 de milioane EUR) și Regatul Unit (214 milioane EUR). Cele mai afectate cinci state membre ale UE au înregistrat pierderi de 1,7 miliarde EUR din cauza contrafacerii, reprezentând 70% din totalul pierderilor de vânzări din Uniunea Europeană.

Dacă se adaugă efectele de domino asupra altor industrii și se iau în considerare atât efectele directe, cât și cele indirecte, contrafacerea în aceste două sectoare generează pierderi de vânzări de aproximativ 4,8 miliarde EUR pentru economia UE, ceea ce, la rândul său, duce la pierderea a 22 283 de locuri de muncă.

 

 

PRESS RELEASE 21 February 2018: EUR 2.4 billion lost every year across the EU due to fake tyres and batteries

COSTUL ECONOMIC AL ÎNCĂLCĂRII DREPTURILOR DE PROPRIETATE INTELECTUALĂ ÎN SECTORUL ANVELOPELOR ȘI ÎN CEL AL BATERIILOR — Cuantificarea încălcării în sectorul Fabricarea anvelopelor și a camerelor de aer; reșaparea și refacerea anvelopelor (NACE 22.11) și în sectorul Fabricarea de acumulatori și baterii (NACE 27.20)

Reports and studies / IP Studies / Quantification of IPR infringement / Tyres and batteries sectors