Despre Osim
Contact
Servicii
Publicatii
Baze de date
Cautare
Versiunea
Home   
Articole despre OSIM apărute în presă

 
 
 

Fără protecţia proprietăţii intelectuale s-ar crea un haos economic

Camera Naţională a Consilierilor în Proprietate Industrială (CNCPIR) şi Legal Magazin - revista profesiilor liberale au organizat joi, 22 mai 2014, conferinţa cu tema 'Combaterea contrafacerii: soluţii noi pentru o problema veche'. Evenimentul s-a desfăşurat la Hotel Marshal Garden din Bucureşti şi s-a bucurat de sustinerea OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci) si a Direcţiei Generale a Vămilor.

Citeşte mai mult pe http://www.avocatura.com/fara-protectia-proprietatii-intelectuale-s-ar-crea-un-haos-economic-s10686.html?rfmail


Florin Popa
Purtător de cuvânt OSIM
    28 mai 2014

Cererile de inregistrare a marcilor la OSIM se pot depune si online

Conform instructiunii de lucru aprobata prin Ordinul nr. 24 din 25 martie 2014 al OSIM, prin mecanismul de depunere electronica pot fi depuse cererile de inregistrare marca pe cale nationala accesand urmatoarea adresa: http://www.osim.ro/bazedate/capitolul_depunere_electronica_marci.php Se considera ca sunt respectate prevederile legale daca cererea de inregistrare a marcii se completeaza si se transmite o singura data folosind programul mentionat la art. 3 din prezentele Instructiuni. La finalizarea cu succes a procesului de depunere de cereri prin mijloace electronice citeste in continuare

Revista Idei de Afaceri

Sursa: http://index-stiri.ro/
Keywords: OSIM
14.04.2014 10:17:20 vezi articolul


Florin Popa
Purtător de cuvânt OSIM
    15 aprilie 2014

Procedura de inregistrare marca in 2014

April 14, 2014 de Club It&C  
Scris in Business

Ceea ce ajuta la diferentierea produselor si serviciilor agentilor economici si bineinteles la recunoasterea mai usoara a fiecarui produs pe piata este marca.

Primul pas pentru a putea beneficia de avantajele unei marci, este inregistrarea acesteia la autoritatile competente in acest domeniu. In functie de teritoriul in care doriti ca dreptul dumneavoastra la marca sa fie protejat, oficiile sunt urmatoarele:
- Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM);
- Office for Harmonization in the Internal Market (OHIM);
- World Intellectual Property Organization (WIPO).

Inregistrarea unei marci depinde in mod direct de tipul acesteia, procedura legala diferentiindu-se in conformitate:
- doar un cuvant sau mai multe reprezentand o denumire, un slogan scris cu caractere obisnuite (marca verbala);
- o reprezentare grafica care nu contine nici litere si nici cifre (marca
figurativa);
- o denumire scrisa cu o grafica deosebita si/sau in culori sau o denumire insotita de un element grafic (marca combinata);
- forma produsului sau a ambalajului sau orice alt semn specific tridimensional care permite identificarea unui produs sau serviciu (marca tridimensionala).

Pasul urmator pe care trebuie sa il faceti este sa va decideti unde doriti ca dreptul dumneavoastra la marca sa fie protejat (la nivel national, comunitar sau international).

In continuare, dupa ce luati decizia asupra tipului de marca pe care doriti sa o inregistrati, ce elemente va contine aceasta precum si teritoriul in care doriti ca aceasta sa fie protejata va trebui sa efectuati un studiu prealabil, astfel incat marca dumneavoastra sa nu fie identica sau similara cu o marca deja inregistrata sau in curs de inregistrare. Astfel, sfatul specialistului este foarte important, acesta stiind exact care sunt pasii de urmat in vederea efectuarii unui studiu complet si concludent.

De ce este important acest studiu prealabil? Prin intermediul acestuia reusim sa determinam procentul de reusita a finalizarii procedurii de inregistrare a marcii, ceea ce conduce in final la economisirea timpului si banilor clientilor.

Concret, daca in urma studiului consultantul identifica marci asemanatoare sau identice cu cea pe care dumneavoastra doriti sa o inregistrati exista o probabilitate foarte mare ca proprietarii acestor marci sa se opuna inregistrarii marcii dumneavoastra si sanse de 100% ca autoritatea competenta pentru inregistrarea marcii sa se opuna din oficiu. Ajungand in aceasta situatie, durata de solutionare a unei opozitii depaseste un an de zile, iar la final riscati sa va fie refuzata marca la inregistrare si nu veti putea recupera nici banii si nici timpul deja investit.

Daca in urma studiului, inregistrarea marcii are viza consultantului, puteti trecere la pasii urmatorii:
- Depunera cererii de inregistrare la autoritatea competenta;
- Publicarea marcii in Buletinul Oficial;

Se aduce la cunostinta tertilor cererea de inregistrare si timp de 2 luni orice tert interesat poate depune sau formula obiectiuni;
Solutionarea opozitiilor sau contestatiilor la observatiile tertilor (daca exista);
Examinarea de fond (este efectuata de serviciul specializat din cadrul autoritatii);
Acordarea certificatului si inscrierea in Registrul Marcilor.

Trebuie sa stiti faptul ca taxele aferente procedurii de inregistrare variaza in functie de tipul marcii pe care doriti sa o inregistrati si de teritoriul unde veti obtine protectia.

De asemenea, durata procedurii din momentul depunerii cererii si pana la eliberarea certificatului de inregistrare este de aproximativ un an (daca nu sunt inregistrate opozitii la inregistrarea marcii).

Atentie! Procedura trebuie urmarita pas cu pas pentru a nu rata termenele de plata a diferitelor taxe, caz in care cererea de inregistrare a marcii va fi respinsa si va trebui sa reluati procedura.

Dupa ce vi s-a acordat certificatul, acesta este valabil timp de 10 ani dupa care trebuie sa indepliniti formalitatile pentru prelungirea valabilitatii pentru intervale de 10 ani.

Sursa: http://www.clubitc.ro/
Keywords: Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, OSIM
14.04.2014 14:37:23 vezi articolul

Florin Popa
Purtător de cuvânt OSIM
    15 aprilie 2014
Florin Popa
Purtător de cuvânt OSIM
    1 aprilie 2014

OSIM a fost prezent la Forumul IMM unde s-a discutat problema finanţării IMM-urilor, în general şi a IMM-urilor inovative în special

IMM Forum
Calea scurtă a finanţării

Florin Antonescu
Economistul nr. 10, 24 martie 2014

IMM Forum 2014 a avut ca dominantă găsirea celor mai scurte şi, implicit, eficiente căi de acces către finanţarea bazată pe sustenabilitate şi valorificată cu profesionalism. În context, ministrul delegat pentru mediul de afaceri, IMM-uri şi turism, Florin Nicolae Jianu, a schiţat câteva coordonate, precizând că pentru schema de ajutor de minimis, cu un buget de 250 milioane lei în 2014 şi de 250 milioane lei în 2015, au fost depuse peste 7.000 de aplicaţii, aflate în curs de procesare, rezultatele urmând să fie anunţate în luna mai.

De asemenea, el a enunţat ca surse de finanţare fondul româno-elveţian, derulat prin CEC Bank, prin care IMM-urile pot obţine credite de până la 100.000 de franci elveţieni, pe 5 ani, la cea mai mică dobândă de pe piaţă – 3,5%, precum şi programele naţionale pentru diverse categorii de antreprenori, cum sunt cei debutanţi şi femeile manager.

„Reducerea CAS, cerută continuu şi constant de mediul de afaceri, şi măsura de capitalizare a IMM-urilor prin scutirea de impozit pe profitul reinvestit sunt obiective majore ale guvernului. Aş vrea să le văd implementate de ieri!”, a exclamat ministrul delegat, observând în acelaşi timp că unele măsuri a căror aplicare a început, cum sunt opţiunea plăţii TVA la încasare, faptul că ANAF nu mai blochează automat conturile unei companii şi reducerea dobânzilor de penalizare la 0,02%, aduc deja beneficii mediului de afaceri.

Tot la IMM Forum 2014, ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, a subliniat obiectivul ca până la finalul lunii aprilie să fie încheiate absolut toate contractele de finanţare din programele rămase, a căror sumă este „de aproximativ 1,3 miliarde de euro, din care 300 de milioane de euro pentru partea privată, pentru POS CCE şi diferenţa pentru capital uman, POS DRU”.

Banii vor fi destinaţi direcţiilor „unde proiectele se derulează cât mai simplu şi pe termen cât mai scurt”. Concret, în aprilie, va fi lansat un call dedicat IMM-urilor, care presupune angajarea de studenţi în ani terminali de către întreprinderi mici şi mijlocii: „Noi plătim inclusiv partea de pregătire, după care ei trebuie să fie angajaţi timp de un an. În acest an, noi vom suporta din bani europeni toate costurile legate de angajarea unei persoane, obligaţia fiind ca ,după un an, timp de 6 luni, să fie menţinut postul, nu neapărat persoana”, a precizat ministrul fondurilor europene.

INOVARE ŞI COMPETITIVITATE. Identificarea surselor de finanţare a afacerilor, orientarea parteneriatelor, susţinerea cercetării de specialitate, punerea în valoare a resursei umane, controlul riscurilor, ieşirea pe piaţă cu produse originale şi într-adevăr necesare au fost unele dintre temele de prim-plan ale prezentărilor şi dezbaterilor prilejuite de forumul IMM-urilor.

A ieşit în evidenţă interesul reciproc al mediului economic, preponderent al celui industrial şi mediul academic, determinat de cerinţele stagiilor de practică, de abordarea unor teme de cercetare şi de corelarea programelor de formare cu perspectivele dezvoltării tehnologice. Elocventă în acest sens a fost participarea la forum a Facultăţii de ştiinţe Economice a Universităţii „Hyperion”, cu o reprezentare activă, interesată, la acţiunile de pe agenda reuniunii.

Susţinerea competitivităţii IMM-urilor inovative a fost argumentată din perspectiva Universităţii Politehnica din Bucureşti. În egală măsură, instituţii de top, cum sunt Fundaţia Post-Privatizare, Institutul Naţional de Statistică, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci – OSIM, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor, CEC Bank, Asociaţia Consultanţilor în Management din România – AMCOR, Fundaţia Centrul Român pentru IMM-uri – FCRIMM, Clusterul ELINCLUS, Asociaţia Română pentru Industrie Electronică şi Software – ARIES, Grupul Financiar SACE al Ministerului Economiei şi Finanţelor din Italia, au contribuit la succesul ediţiei 2014 a forumului IMM.
Florin Popa
Purtător de cuvânt OSIM
    25 martie 2014

Unul din marii inventatori români a fost prezent şi sărbătorit la Giurgiu

4 martie 2014
By Jurnal Giurgiuvean

Luni, 3 martie, la sediul Teatrului "Tudor Vianu" din municipiu, a avut loc o întâlnire colocvială, la Cafeneaua Artiştilor, susţinută de Ionel Muscalu, preşedintele tinerilor din PNL Giurgiu. Întâlnirea a fost dedicată unui mare inventator român, Virgilius Justin Capră, present la Giurgiu împreună cu întreaga sa echipă, a Oficiului de Stat pentru Inventică. Cu acest prilej maestrul inventator ne-a prezentat o serie de aspecte din activitatea sa, ulterior, pe parcursul discuţilor, fiind proiectat şi un film realizat de National Geographic, cuprinzând o parte dintre creaţiile de excepţie ale lui Justin Capră. Din păcate, inventatorul român este cunoscut mai mult în străinătate şi mai puţin în România.
El este autorul a peste 100 de invenţii înregistrate, printre care mai multe aparate individuale de zbor (8 aparate de zbor), dar şi 80 de prototipuri de maşinuţe şi 25 de motorete, dintre care unele realizate împreună cu diverşi colaboratori ai săi. La acest eveniment au participat atât, elevi, dar şi adulţi care au urmărit cu interes filmuleţul dedicat acestui mare inventator. Cei mai mici dintre participanţii la acţiune, doritori de cunoaştere, i-au adresat maestrului fel şi fel de întrebări, la care acesta le-a răspuns fără nicio ezitare. La sfârşitul evenimentului, am asistat şi la un moment aniversar, maestrului Justin Capră oferindu-i-se, la împlinirea celor 81 de ani de viaţă, o diplomă onorifică şi drept premiu, un număr însemnat de cărţi. (Roxana MARDARE)
Florin Popa
Purtător de cuvânt OSIM
    12 martie 2014
2013          
 


Articole despre OSIM apărute în presă2013          

| Pagina de start | Despre OSIM | Marketing, Suport pentru transfer de tehnologie şi Registrul Consilierilor în PI | Contact | Servicii | e-OSIM | Căutare | Brevete | Modele de utilitate | Mărci |
| Desene şi Modele | Topografii de produse semiconductoare | Legislaţie | Formulare | Publicaţii |
| Biblioteca Tehnică şi Juridică | Editură şi Tipografie | Colecţia natională de brevete | Relaţii internaţionale | Biroul de presă | Arhiva |
| Consilieri în Proprietate Industrială | Proprietate Industrială în Internet | Centre Regionale | Comisii de contestaţii |


OFICIUL DE STAT PENTRU INVENŢII ŞI MĂRCI