DESPRE NOI

                Biblioteca OSIM este o  biblioteca specializata ce functioneaza in cadrul Oficiului din anul 1963.
                    Biblioteca este  complet informatizata din anul 2000 cand a fost finalizata scanarea brevetelor de la 1906 pana in prezent si baza de date RO PANTENT SEARCH  a inceput sa fie utilizata. Aceasta baza de date usureaza  identificarea brevetelor dupa titlu sau cuvant din titlu, titular, numar de brevet, clasificare, cuvinte-cheie( se pot folosi si operatorii booleeeni: SI, SAU, NU) si dupa an.
                    Pentru documentele non-brevet, a fost realizata baza de date BIBOSIM  ce permite utilizatorilor posibilitatea de a face cautari de la propiul birou sau de acasa.Se poate afla astfel daca  publicatia ce ii intereseaza este disponibila, ultimile achizitii. BIBOSIM permite efectuarea de cautari dupa urmatoarele criterii: cuvinte-cheie, subiect, titlu, autor, editura, anul aparitiei.
     Ambele sisteme accepta trunchierea cautarii prin folosirea * la inceputul sau sfarsitul cuvantului.
                    Biblioteca este organizata  astfel:


                      Imprumut intern. Biblioteca OSIM ofera servicii de imprumut numai angajatilor Oficiului.

                     Sala de Lectura - Brevete cu cele doua sectiuni ale sale:

                         Sala calculatoarelor -are 16 locuri fiecare cu calculatorul propriu unde utilizatorii se pot documenta din bazele de date online( romanesti si straine) si de pe CD-uri.

               
    Sala tipariturilor - are 12 locuri unde utilizatorii se pot documenta din Colectia de brevete pe hartie Romaniei si a principalelor tari, din Buletinul Oficial de Proprietate  Industriala sau din Revista Romana de Proprietate Industriala.
                           La Parterul  Salii de Lectura -Brevete se afla :
                          -Receptia este Sala de Primire  
unde utilizatorul isi lasa permisul si i se repartizeza un  loc in Sala de Lectura .Tot aici, acestia pot solicita specialistii Oficiului pentru   diferite discutii. Aceasta Sala este utilizata si ca spatiu social de intalnire a membrilor diferitelor cluburi, pentru lansari de carte, expozitii, vernisaje, etc,
                          -Sala Multimedia, dotata cu TV, DVD Player, unde se pot urmari filme, CD-uri cu cursuri, se poate asculta muzica. Aceasta Sala este utilizata si pentru discutii cu autorii fiind  preferata oricarui alt loc din Oficiu pentru ca este izolata fonic si ofera discretie si sigurana pentru intrevederile dintre inventator si examinator,
                          -Sala Juke-box-urilor ce contin CD-uri pe care se afla stocate principalele colectii de brevete din lume si care pot fi accesate de catre utilizatori de la calculatorul lor din Sala calculatoarelor.
                    
Sala de Lectura- Tehnica si Juridica are 30 de locuri, este dotata cu calculatoare pentru accesarea bazelor de date si pune la dispozitia utilizatorilor sai fondul de  Carte si de Periodice ce cuprinde literatura tehnica si juridica, tratate internationale in domeniul proprietatii industriale,legislatie in domeniu, manuale pentru documentarea din literatura de proprietate industriala, toate editiile ale clasificarii intrenationale a brevetelor, reviste de specialitate, Buletinele Oficiale de Proprietate  Industriala ale statelor cu care Biblioteca efectueaza schimb international de publicatii, etc.     
                           
                    Salile de Lectura ale Bibliotecii OSIM deservesc orice categorie de utilizatori in scopul studiului cercetarii si documentarii